Een domeinnaam kiezen

Hoe maak ik een website? ➡ een domeinnaam kiezen

Not Dutch? Try Chrome's translate

Inleiding

Het kiezen van een goede domeinnaam is de eerste stap voor het maken van je website. Een goede domeinnaam is belangrijker dan je denkt. De volgende punten worden hier behandelt.

 • Hoe kies ik een goede domeinnaam?
 • Quick tips domeinnaam kiezen
 • Nieuwe domeinextensies
 • Is de domeinnaam nog beschikbaar?
 • Moet ik €€€€ betalen voor een domeinnaam?
 • Extra checks
 • Spam voorkomen bij registreren domeinnaam
domeinnaam checker sidn

Hoe kies ik een goede domeinnaam?

Een écht goede domeinnaam voor je website bevat de zoektermen waarop je gevonden wil worden. Ben je bijvoorbeeld een fietsenmaker in Breda, dan zou www.fietsenmakerbreda.nl een erg goede domeinnaam voor je zijn en bijvoorbeeld beter dan www.fietsenmakerdevriesch.nl. Beide namen zijn goed, maar mensen zullen eerder hun plaatsnaam als zoekterm gebruiken dan jouw naam. Helaas zijn dit soort domeinnamen al heel vaak bezet, gelukkig kun je hier creatief mee omgaan. Ook zijn er veel domein extensies bijgekomen waardoor je in plaats van .nl zou kunnen kiezen voor www.fietsenmakerbreda.shop of www.fietsenmakerbreda.online.

Wil je vooral mensen in de buurt bereiken? Gebruik dan de plaatsnaam waar je actief bent in je domeinnaam.

Is zo'n domeinnaam niks voor jou en wil je alleen je bedrijfsnaam gebruiken? Helemaal top. Dit doe je om een merk op te bouwen.

Quick tips domeinnaam kiezen

 1. Het is vaak de eerste indruk die je achterlaat
 2. Hou het kort
 3. Zorg dat het makkelijk te typen is
 4. Check copyright
 5. Domeinnaam beïnvloedt SEO: Gebruik keywords
 6. Gebruik een toepasselijke extensie
 7. Kies een makkelijk te onthouden naam

Nieuwe domeinextensies

Er zijn sinds kort erg veel nieuwe domein extensies beschikbaar gemaakt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor www.breda.bike. Dit soort namen worden erg goed geïndexeerd door Google. Heb je bijvoorbeeld een restaurant in Tilburg? Dan kun je met wat geluk kiezen voor www.tilburg.restaurant! Domeinnaam voor je huwelijk? Probeer eens of .wedding beschikbaar voor je is. Of als fotograaf zouden .photo of .camera goede opties voor je zijn.

Generieke domeinextensies (GTLDs)

Deze nieuwe extensies worden generic top-level domains genoemd, ofwel GTLD. Sinds januari 2014 worden deze nieuwe extensies gelanceerd. Met een ccTLD ofwel country code top-level domain beperk je jezelf tot een regio, met GTLDs kun je een keyword achter je domeinnaam gebruiken. Wanneer je een internationaal bedrijf hebt zul je dan niet beperkt zijn aan de veelgebruikte .com extensie.

Lijst van alle domeinextensies

Er zijn er genoeg! Neem een kijkje, verzin een woord en typ het in:

Is de domeinnaam nog beschikbaar?

Om te zien of een .nl domeinnaam nog beschikbaar is kun je een kijkje op SIDN nemen. Hier vul je de naam in die je graag wil, vervolgens geven de resultaten aan of het domein nog beschikbaar is. Is de domeinnaam niet meer beschikbaar? Dan worden er handige suggesties gegeven!
Een domeinnaam met een andere extensie nodig? EurDNS is ons favoriet.

Moet ik €€€€ betalen voor een domeinnaam?

Je wil graag een domeinnaam hebben, maar helaas is deze al opgekocht door een ander. De verkoper vraagt €300 voor het adres dat je graag wil hebben. Is dat veel geld voor een domeinnaam? Dat hangt volledig af van jouw budget en de waarde die je aan de naam hecht. Natuurlijk kun je op EurDNS kijken of je niet beter voor een andere extensie kunt kiezen. Wanneer je zelf hoge waarde hecht aan een domeinnaam, en je het budget er voor over hebt, moet je deze gewoon kopen. Je kunt altijd nog proberen te onderhandelen met de verkoper. Zelf zouden wij zonder een goede rede te hebben geen te dure domeinnamen kopen. Zonde van je geld wanneer je zo veel andere alternatieven hebt. Het is een ander verhaal wanneer een domeinnaam al veel traffic binnen krijgt.

Extra checks

Het kan zijn dat een vooraf gebruikte domeinnaam een ban heeft gekregen op belangrijke websites zoals Google Search, AdSense, Amazon of social media zoals Facebook, Twitter, Pinterest etc. Wanneer je een goede domeinnaam hebt gekozen, check dan of deze geen ban heeft. Gebruik bannedcheck om te kijken of je domeinnaam geen ban heeft op Google AdSence. Om te controleren of je domeinnaam geen ban heeft op bepaalde social sites, probeer dan de link te plaatsen.

Spam voorkomen bij registreren domeinnaam

Bij het registreren van een .nl domeinnaam zal er geen spam meekomen. Bij het registreren van een .com domein is dit een ander verhaal. Je kunt bij de meeste domein verkopers kiezen dat je anoniem wil blijven, meestal kost dit wat extra geld.

Wat wij zouden doen?

Maak een nieuw email adres aan voor je .com domeinregistratie. Het kost je 1 minuut, het bespaard je geld en je hebt 0% kans op spam. ProtonMail is hier erg handig voor. Je hoeft alleen een gebruikersnaam en wachtwoord te kiezen en je kunt mailen, geen extra invoervelden of verificatieprocessen!

Waar koop ik een domeinnaam?

Google.

Zelf gebruiken wij Hostinger voor het kopen van domeinnamen.

back arrow Terug naar de website guide

Mail ontvangen wanneer een nieuw hoofdstuk online staat?