MAXmade Blog

back arrow Terug naar overzicht
2017-10-10

Heb ik een CMS website nodig?

cms website

Je wil makkelijk aanpassingen kunnen doorvoeren op je website. Heb je daarvoor een CMS (Content Management Systeem) nodig? Soms! Dat ligt volledig aan je behoefte! Lees verder om erachter te komen of je het nodig hebt!

Gebruikt MAXmade Wordpress voor zijn klanten?

Ja! Maar niet voor iedereen. Niet elke website heeft een CMS nodig: www.MAXmade.nl gebruikt bijvoorbeeld geen CMS. Waarom? Omdat het voor ons sneller en makkelijker is om direct code aan te passen, in plaats van dit via een omweg te doen. Een CMS (Content Management Systeem) maakt het makkelijk om dagelijks content op je website te beheren zonder dat je de code in hoeft te duiken. Het gebruik van een CMS heeft zowel zijn voor- als nadelen, en elk CMS heeft andere voor- en nadelen.

Wordpress, waarom wel/niet?

Wordpress is een van de meest bekende en meest gebruikte Content Management Systemen wereldwijd. Het begon als systeem om mee te bloggen, maar is uiteindelijk uitgegroeid tot een volwaardig CMS. Het is erg makkelijk om zonder enige kennis van code of design een website in elkaar te puzzelen met Wordpress. In principe is hier niets mis mee, maar Wordpress is niet altijd de ideale oplossing voor je behoefte. Soms is Wordpress "OVERKILL": een té groot systeem voor wat uiteindelijk nodig is. Dat Wordpress zo uitgebreid is, is gelijk een van de voordelen van het CMS. Er is een grote community met mensen die plugins en thema's ontwikkelen voor het systeem. Hierdoor kun je vaak op eenvoudige wijze allerlei functionaliteiten toevoegen aan je website zonder dat je daar veel technische kennis voor nodig hebt. Maar dit is ook gelijk een nadeel. Wordpress heeft onderhoud nodig! Naarmate er meer plugins ingezet worden is je website minder eenvoudig te updaten en dus ook minder veilig. Updaten is erg belangrijk omdat Wordpress open-source is. Regelmatig wordt de beveiliging van Wordpress verbeterd, en worden exploits die boosdoeners in bepaalde plugins vinden, weggewerkt. Je kunt vaak wel simpelweg op de update knop drukken, maar daardoor is het mogelijk dat je thema niet meer werkt zoals het hoort. Of dat andere plugins na verloop van tijd niet goed meer samengaan. Daarnaast wordt de laadsnelheid van je website door het combineren van diverse plugins vaak beduidend slechter. Uiteindelijk kost het onderhouden van een Wordpress website vaak meer tijd dan het handmatig doorvoeren van aanpassingen zonder CMS.

Wordpress is niet perfect voor iedereen, maar voor sommige projecten heel erg handig!

Andere opties?

Er bestaan vele andere Content Management Systemen! Typ het in op Google en je komt er een flink aantal tegen. Ook bestaan er CMS systemen die worden gemaakt en onderhouden door bedrijven zelf, deze systemen zijn closed-source.

Heeft MAXmade zijn eigen closed-source CMS?

Nee! Wij zouden het geweldig vinden om een eigen CMS te hebben. Helaas kost het maken en updaten van een degelijk systeem heel erg veel tijd. Concurreren tegen grote systemen als Wordpress, Joomla! of Concreta5 is ook niet te doen voor ons. Grote CMS systemen worden door grote communities gebouwd en hebben een markt gecreëerd voor makkelijk bruikbare plugins.

Wat biedt MAXmade qua CMS?

Wij hebben gekozen om onze klanten drie mogelijkheden te kunnen bieden:
  • Wordpress
  • CouchCMS (handig voor heel kleine websites)
  • Geen CMS
Wat het best bij je past, kunnen wij snel voor je bepalen.

Geen CMS?

Veel mensen willen graag een CMS maar gebruiken deze eigenlijk nauwelijks. Wanneer je maandelijks, halfjaarlijks of zelfs jaarlijks aanpassingen op uw website wil doen, dan heb je geen CMS nodig. Ook als je liever de aanpassingen wil laten doen door ons, dan is ook geen CMS nodig. Het voordeel van geen CMS te hebben is dat jouw website minder regelmatig onderhoud nodig heeft. Laadtijden zijn sneller, en kleine aanpassingen zijn sneller gemaakt. Het onderhouden van een website zonder CMS kost dus minder tijd en is vaak goedkoper. Ook is voor het gebruik van een CMS toch vaak meer technische kennis nodig dan verwacht.

Onderhoud maar geen zin in gedoe?

Wij doen graag het onderhoud van je website! Of je nou een CMS hebt of niet, wij zorgen ervoor dat aanpassingen snel en goed worden doorgevoerd! Onderhoudsabonnementen worden binnenkort toegevoegd aan onze PLANS. Natuurlijk kunnen we ook gewoon wat afspreken!

Vragen?

Stuur dan gerust een berichtje!

back arrow Terug naar overzicht